Osado Chique, hoe ben jij ontstaan?

Lees is mijn eerste blog hoe ik van begin tot eind mijn eerste collectie heb ontwikkeld.

Inspiratie
Pinterest, ik ben er verslaafd aan. Er is geen onderwerp waar je geen inspiratie over kunt vinden op Pinterest. Ik kijk naar silhouetten, stoffen en combinaties. Daarnaast haal ik ook veel inspiratie uit fysieke kledingwinkels en uit het dagelijks leven. Overal waar je komt zijn nieuwe vormen, kleuren en materialen. Van alles wat me aanspreekt maak ik foto’s en deze print ik uit. Die ga ik allemaal uitzoeken, sorteren en daarna in groepjes samenvoegen. Zo heb je uiteindelijk een goed sfeerbeeld als uitgangpunt voor de collectie.

Ontwerpen en stoffen
Het leukste deel, de schetsen maken. Met je sfeerbeeld voor je ga je tekenen wat het eerste in je opkomt. Ik heb meestal al 100 schetsen gemaakt voordat ik bij mijn winnende schets kom. Als je vast loopt met het schetsen heb ik hier een goede oplossing voor die we toe paste op de modeopleiding. Je loopt even weg, komt terug en zet je favoriete muziek zo hard mogelijk aan. Je zet een timer van 1 minuut en je gaat alles schetsen wat in opkomt. Geen kleding maar gewoon wat vormen, gekras en alles wat je wilt. Je zult versteld staan hoeveel nieuwe ideeën je hieruit haalt.

Je hebt je schetsen compleet en kan opzoek naar stoffen. Dit was nog niet zo makkelijk in Nederland omdat wij heel erg achterlopen op duurzaam gebied in de mode-industrie. Na lang zoeken een winkel in Eindhoven gevonden met alleen maar duurzame materialen. Het voelde voor mij als een kind in een snoepwinkel. Verschillende stoffen uitgekozen en eigenlijk mijn schetsen weer vergeten. Nieuwe inspiratie, nieuwe ideeën, het moest anders! De stoffen paste perfect in mijn sfeerbeeld maar bij mijn schetsen moest hier en daar wat aangepast worden. Dit was weer een leer puntje voor mezelf. Eerst naar materialen kijken en dan pas schetsen. Nu was het dubbelwerk omdat ik alles weer kon aanpassen.

Patronen en proefmodellen
Nu kun je beginnen met het maken van je patronen. Dit kan op verschillende manieren: je patroon uit een modeblad halen zoals de Knip en deze aanpassen naar je eigen ontwerp of je patroon helemaal vanaf nul tekenen. Dat laatste is moeilijk en veel werk maar wel heel leuk om te doen. Dit heb ik altijd op mijn modeopleiding gedaan omdat we daar maatwerk maakte en niet ieder maatje M hetzelfde is. Bij deze collectie heb ik alle twee de manieren gecombineerd. Als ik geen goed basispatroon kon vinden dan tekende ik het zelf vanaf nul.

Patronen zijn klaar en ready om getest te worden. Je gaat proefmodellen maken, dit doe je door je een soortgelijke stof te nemen als voor je uiteindelijke product en het patroonontwerp te gaan maken. Op deze manier kun je de grootste fouten uit je patroon halen zonder dat je je goede stof verbruikt. Je past je patroon aan na deze ontdekkingen en gaat door met het maken van een sample. Dit is het product in je goede stof, nu kan je zien hoe het kledingstuk valt in de echte stof en of er iets op een andere manier gestikt moet worden. Als hier nog aanpassingen zijn, verander je deze nog in het patroon en ben je klaar voor het eerste ‘echte’ kledingstuk.

Osado Chique
Mijn eerste collectie is niet geïnspireerd op 1 onderwerp. Ik ben erg impulsief en bedenk ideeën op de gekste momenten en plaatsen. Zie ik een fiets, komt er in een keer een idee voor een rokje in me op. Overal ter wereld zijn triggers voor nieuwe ideeën. Mijn collectie is dus geïnspireerd op de wereld, op jou en alles daaromheen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen